Membri
Orice persoana fizica sau juridica interesata sa sprijine infrastructura rutiera de transport prin analize, studii, cercetari, propuneri si orice alte actiuni menite sa contribuie la reducerea numarului de accidente rutiere, cresterea calitatii proiectarii si executiei infrastructurii rutiere, cresterea fluiditatii traficului rutier, reducerea timpilor de parcurs si a poluarii, poate aplica pentru a deveni membru al Asociatiei Drum Sigur.
Categoriile de membri pentru care se poate aplica sunt urmatoarele:
- Membri deplini
- Membri aderenti
- Membri voluntari
Membri deplini
Poate deveni membru deplin al Asociatiei orice persoana care prezinta un interes crescut fata de scopul si activitatile Asociatiei si care poate aduce contributii insemnate la buna functionare a acesteia.
Prin membru deplin se intelege membru cu drepturi depline, asa cum acestea sunt determinate prin statut, celelalte acte ale Asociatiei si legislatia in vigoare, inclusiv: dreptul de a participa si vota in Adunarea Generala, dreptul de a fi ales in Consiliul Director.
Dobandirea calitatii de membru deplin al Asociatiei se face doar prin hotararea Adunarii Generale luata cu ⅔ din membri (in urma depunerii unei cereri scrise de adeziune din partea solicitantului). Dobandirea calitatii de membru deplin se face pe o perioada nedeterminata si poate fi atribuita de catre Adunarea Generala persoanelor care indeplinesc o serie de criterii precum: vechimea ca membru aderent sau voluntar, interesul fata de proiectele Asociatiei si capacitatea de a se implica in dezvoltarea acestora, capacitatea de a participa la dezvoltarea Asociatiei, etc.
Drepturile si obligatiile membrilor deplini:
- Sa participe la proiectele si activitatile organizate de Asociatie.
- Sa participe la sedintele Adunarii Generale si dupa caz ale Consiliului Director si sa isi exprime dreptul de vot.
- Sa aleaga si sa fie alesi in Consiliul Director, in cazul membrilor cu drepturi depline.
- Sa cunoasca si sa respecte prevederile Statutului, hotararile organelor de conducere si regulamentele interne.
- Sa se implice activ in organizarea si dezvoltarea Asociatiei, inclusiv sa intreprinda demersuri privind cresterea notorietatii si prestigiului Asociatiei.
- Sa nu intreprinda actiuni care, prin natura lor, pot leza interesele Asociatiei.
- Orice alte drepturi si obligatii prevazute de lege.
Membri aderenti
Poate deveni membru aderent al Asociatiei orice persoana interesata de activitatea Asociatiei si care doreste sa se implice in dezvoltarea acesteia.
Calitatea de membru aderent se dobadeste prin hotararea Consiliului Director in urma solicitarii acestui lucru de catre persoana in cauza, prin depunerea unei cereri scrise de adeziune, insotita de o scrisoare de motivatie.
Hotararea Consiliului Director de adeziune a membrilor se ia cu majoritate simpla de voturi raportata la numarul total al membrilor Consiliului Director.
Dobandirea calitatii de membru aderent se face pe o perioada de un an si se redobandeste automat prin plata cotizatiei anuale, daca acest lucru este stabilit de Adunarea Generala.
Drepturile si obligatiile membrilor aderenti:
- Sa participe la proiectele si activitatile organizate de Asociatie.
- Sa cunoasca si sa respecte prevederile Statutului, hotararile organelor de conducere si regulamente interne.
- Sa se implice activ in organizarea si dezvoltarea Asociatiei, inclusiv sa intreprinda demersuri privind cresterea notorietatii si prestigiului Asociatiei.
- Sa participe la sedintele Adunarii Generale, fara drept de vot.
- Sa beneficieza de reduceri sau gratuitati pentru cursuri de formare, traininguri organizate de Asociatie.
- Sa initieze si sa organizeze actiuni si proiecte in cadrul Asociatiei.
- Sa primeasca sprijin, instruire si consultanta pentru actiunile si proiectele pe care doresc sa le desfasoare.
- Sa achite la timp cotizatia anuala.
- Sa nu intreprinda actiuni care, prin natura lor, pot leza interesele Asociatiei.
- Orice alte drepturi si obligatii prevazute de lege.
Membri voluntari
Poate deveni voluntar al Asociatiei persoana care isi doreste sa participe voluntar in proiectele Asociatiei si care transmite in acest sens Consiliului Director o cerere scrisa, insotita de C.V.
Acceptarea ca voluntar se face de catre Presedintele Asociatiei sau coordonatorul proiectului in urma semnarii unui Contract de Voluntariat cu persoana in cauza.
Pentru buna desfasurare a stagiului de voluntariat, Asociatia poate solicita voluntarului documente specifice, adeverinte sau copii ale actelor acestuia.
In urma dobandirii calitatii de voluntar, persoana in cauza are dreptul de a se implica in proiectele Asociatiei, in limitele si in conditiile impuse de reprezentantii Asociatiei (Presedinte, Consiliul Director, Managerul de Proiect).
Drepturile si obligatiile voluntarilor
- Vor fi stipulate in contractul de voluntariat si se vor supune legislatiei in vigoare.